Sunday, December 11, 2011

Download Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia ( Bantuan RM500 ) Disini.


Download Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia ( Bantuan RM500 ) disini Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk bantuan sebanyak RM500 telahpun pun dikeluarkan dan boleh didapati secara percuma mulai hari ini. Sesiapa sahaja yang mempunyai gaji/Wang isi rumah bawah RM3000 sebulan adalah layak untuk memohon.
Borang tersebut boleh didapati di semua pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Penerangan, Jabatan Pembangunan Persekutuan, lobi utama Kementerian Kewangan dan sekolah-sekolah terpilih dari 9 pagi hingga 5 petang.
Cara ringkas atau atau prosedur untuk mohon bantuan isi rumah RM500 ini adalah seperti dibawah :
1.       Dapatkan borang bantuan isi rumah (boleh download online , tengok di surat khabar atau pergi ke pejabat LHDN terdekat ) mulai Disember 2011 ini.
2.      Isi borang dan hantar ke pejabat LHDN yang berhampiran.
3.      Tunggu jawapan anda sama ada permohonan itu berjaya atau pun tidak.
4.      Wang bantuan isi rumah akan di kreditkan melalui bank terpilih mulai Januari 2012 jika berjaya.
Download/muat turun online Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia ( Bantuan RM500 )
·         Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia ( Bantuan RM500 ) Borang Muka 1
·         Borang Bantuan Rakyat 1Malaysia ( Bantuan RM500 ) Borang Muka 2

Isi rumah yang layak memohon, merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga.
Ia merangkumi individu berkahwin, termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa; ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan; individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan; dan warga emas sebatang kara.
Ketua isi rumah yang berkerja sendiri juga layak untuk memohon.
kemudian Borang lengkap BR1M boleh diserahkan melalui Pej Daerah, wakil rakyat, Ketua Kampung, LHDN & sekolah-sekolah yang terpilih, ianya harus dikembalikan sebelum 10 Januari 2012, manakala bagi Pembayaran BR1M, ianya akan dibuat pada pertengahan bulan Jan kepada penerima yg layak setelah semakan dibuat oleh Kementerian Kewangan (MoF).
Bagi pemohon yang tidak mempunyai slip gaji, contohnya berkerja sendiri, boleh mendapatkan pengesahan dari wakil rakyat ataupun ketua kampung.
Untuk maklumat lanjut boleh diakses dengan melayari laman webhttp://www.treasury.gov.my atau menghubungi talian 1-800-222-500.

Sunday, December 4, 2011

KELEBIHAN PUASA ASYURA (10 MUHARRAM)

KELEBIHAN BERPUASA HARI ASYURA (10 MUHARRAM) 



Dalam bulan Muharram hari yang paling bertuah ialah hari ke-10 atau lebih dikenali dengan nama Hari Asyura'. Pada hari tersebut kita disunatkan berpuasa.

Malah dalam mazhab Imam Hanafi puasa hari ke-10 dalam bulan Muharram ini adalah satu-satunya fardhu puasa yang pertama sebelum difardhukan puasa bulan Ramadhan.

Hadith daripada Aisyah: "Sesiapa ingin berpuasa (sunat 10 Muharram) maka bolehlah dia berpuasa. Dan sesiapa yang tak ingin berpuasa maka boleh dia tinggalkan". Hadith riwayat Bukhari dan Muslim.

Malah dalam sebuah hadith riwayat Muslim Nabi berpuasa pada 10 Muharram kerana pada hari tersebut diselamatkan Nabi Musa a.s daripada lemas dan juga daripada buruan Firaun.

KELEBIHAN PUASA ASYURA'

Baginda bersabda: "Berpuasa sunat pada 10 Muharram akan menghapuskan dosa setahun sebelumnya". Riwayat Muslim.
Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka." 

Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W : " Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !".

BEZAKAN PUASA DENGAN ORANG YAHUDI

Oleh kerana orang Yahudi juga berpuasa pada 10 Muharram maka disunatkan umat Islam berpuasa sejak 9 Muharram lagi bagi membezakan dengan puasa orang Yahudi. Hadith ini dikhabarkan oleh Ibnu Abbas dalam sebuah hadith riwayat Muslim dan Abu Daud.

Atau kalau tidak dapat dikerjakan pada 9 Muharram maka boleh juga digandingkan 10 Muharram dengan 11 Muharram.

SEJARAH 10 MUHARRAM

Imam al-Ghazali menyebut dalam kitabnya Mukha syafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut:

(1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala'.
(2) Diterima taubat Nabi Adam a.s.
(3) Dicipta Adam a.s.
(4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
(5) Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
(6) Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.
(7) Selamat Nabi Ibrahin daripada api Namrud.
(8) Selamat Musa dan pengikutnya.
(9) Lemas Firaun.
(10) Dilahirkan Nabi Isa a.s.
(11) Diangkat Nabi Isa kelangit.
(12) Diangkat Nabi Idris ke langit.
(13) Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
(14) Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
(15) Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
(16) Nabi Ya'kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
(17) Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
(18) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
(19) Hujan yang pertama turun dari langit kebumi.

Semoga dengan sedikit info ini akan mengerakkan lagi hati kita untuk terus beramal kepadaNya walaupun di keadaan yang sibuk dengan sebarang urusan sekalipun... Wallahu A'lam...
" Ballighu anni walau ayah ", maksudnya: sampaikanlah kepadaku walau satu ayat...(sayyidina Ali r.a). Sebarkan. 

Saturday, October 22, 2011

Petua Hilangkan Batuk Untuk Baby

Sekarang musim org demam batuk dan selsema. Minggu lepas anak aku pun kena demam batuk dan selsema. Dah bawak ke klinik tapi masih tak sembuh juga batuk dan selsema anak aku ni. Sebab risau punya pasal aku call mak kat kampung tanya petua bagi hilang batuk dan selsema, mak aku bagi petua ni.

Petua 1.
Daun keduk dan kapur makan.
Ambil dua tiga tiga helai daun keduk timbuk dengan kapur makan.
kemudian sapu kat dada baby.
(Kapur tu jgn banyak sangat nanti panas pulak.)

Petua 2.
Sapu vicks kat tapak kaki baby. Kemudian pakaikan stokin.

Petua 3.
Dalam susu tu boleh campur sedikit madu. Agak2 1/2 sudu. (jgn bagi banyak sangat nanti baby panas.)

Begitulah antara petua yg mak aku bagi. Saja aku nak kongsi dengan korang, semoga korang boleh menefaatkan petua ni. Sambil tu berdoa juga kepada Allah semoga anak kita cepat sembuh.

Tuesday, September 27, 2011

Ungu - Percaya padaku



Lirik lagu dan chord gitar.


intro: A E F#m D 2x
A
Aku tak tahu apa yang kurasakan
E
Dalam hatiku saat pertama kali
F#m                 D
Lihat dirimu melihatmu
A
Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
E
Detak jantungku berdetak tak menentu
F#m                           D
Sepertinya aku tak ingin berlalu
Chorus
A
Berikan cintamu juga sayangmu
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku
A
Ku berikan cintaku juga sayangku
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku
A
Saat ku tahu kau akan pergi jauh
E
Izinkan aku tuk selalu menatimu
F#m                    D
Untuk katakan ku ingin dirimu
A
Agar kau tahu betapa ku terlalu
E
Mencintaimu aku akan menunggu
F#m                    D
Hingga dirimu kembali untukku
chorus:
A
Berikan cintamu juga sayangmu
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku
A
Ku berikan cintaku juga sayangku
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku
A E F#m D
A
Tolonglah aku bagaimana diriku
E
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
F#m                   D
Dalam hatiku ku cinta padamu

chorus:

A
Berikan cintamu juga sayangmu
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku
A
Ku berikan cintaku juga sayangku
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku
A
Berikan cintamu juga sayangmu
E
Percaya padaku ku kan menjagamu
F#m                         D
Hingga akhir waktu menjemputku

Monday, September 26, 2011

Lirik Lagu Tiga Kata -KRU


Lirik Lagu Tiga Kata -KRU

Yeah..lagu ni ditujukan kepada mereka yang sudah lupa erti cinta
Hanya 3 kata sahaja
cukup besar maksudnya
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Mungkinkah kerna kita dah terlalu selesa
Keintiman seolah semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta
(chorus)
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut
Katakan ci..cinta ci..cinta kamu
Katakan ci..cinta ci..cinta
Walaupun kita saling
Sayang satu sama lain
Tapi kenapa sukar meluahkan rasa
Berikan mereka tahu
Andainya hari esok
Di takdirkan berpisah
(rap)
Dalam kesibukan
Kita seringkali mula hilang kemesraaan
Dengan mereka disisi
Tak rasa bersyukur
Tak rasa berbangga
Mempunyai bahu setia untuk kita bersandar
Pejamkan matamu
Lihat lah di hatiku
Semua kasih terhimpun,
Dibiarkan terkurung
Jadi keluarkan
Sekarang luahkan
(korus)

Katakan ci..cinta ci..cinta kamu
Katakan ci..cinta ci..cinta (aku cinta padamu)

Wo aini..I Love You

Thursday, September 8, 2011

Nilai Hantaran Mengikut Taraf Pendidikan

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-
UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000, SPM : RM3,000-RM8,000 STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000, DEGREE : RM12,000-RM15,000... 2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000, PHD : RM20,000-RM30,000

*******

TETAPI YG DEGREE KE ATAS KALAU XPANDAI "MASAK" AUTOMATIC AKAN DI TOLAK 50% DRPD NILAI BIDAAN (hahahahahaha!!!)

Saturday, August 27, 2011

Gambar Kenangan Raya dulu-dulu


Ini gambar kenangan raya aku masa muda remaja. Ambil gambar atas moto abg aku ni, masa ni umur aku baru masuk 16 tahun. Yg sebelah tu sepupu aku. Azmi namanya.

------------------------

Korang ada gambar raya zaman korang remaja atau kanak-kanak tak?

Jom kongsi bersama saya.

Caranya:

Copy Tajuk ini: Gambar kenangan raya dulu-dulu
Buat entri korang guna tajuk tu.
letak gambar kenangan raya korang (berapa keping pun tak pa)
Cerita sikit pasal gambar tu
dan copy url post korang dan letakkan kat komen bawah ni.

Seorang pemenang Yg Bertuah akan saya bagi free top up RM10.
Game ni akan tamat pada 29 Sept 2011 jam 11.00 malam.

Harap ada yg mahu berkongsi.

Thursday, August 25, 2011

Bulan Ramadan yg akan meninggalkan kita


Bulan Ramadan hampir meninggalkan kita semoga Allah panjangkan umur kita dan dpt bertemu lagi pada tahun hadapan.

Sengaja aku letakkan gambar makanan kat atas tu. Bulan ramadan bukan bulan utk kita berpesta makanan. Yg penting pengisian amal ibadah kita di bulan yg mulia dan penuh berkat ini. Sesungguhnya segala amalan kita pada bulan ramadan ini mendapat ganjaran berlipat kali ganda. Amat rugilah kepada mereka yg lalai dan tidak mengambil peluang utk kita menambah pahala kita utk dibawa ke akhirat.

Aku bukan ustaz utk bercakap berkenaan agama tapi cuba utk menyampaikan sesuatu yg bermakna utk semua.

Semoga kita dpt berkongsi.


Tuesday, August 9, 2011

Kerja dapat Bonus




Sempena Aidilfitri yg nak mai ni PM kita telah mengumukan bonus kepada kakitangan awam kerana dapat bonus 1/2 bulan gaji. Bonus ni akan diberikan pada pertengahan bulan ogos ni.

Kalau cerita bab bonus ni memang best, kalau kakitangan kerajaan dapat bonus macam mana dgn kakitangan swasta? mesti dapat bonus juga kan? Mungkin dapat 1 bulan gaji atau yg kompeni kaya-kaya tu ada yg bagi sampai 4 - 5 bulan gaji.

Memang sesuai sangat la nak raya ni dapat bonus, boleh beli kelengkapan utk raya terutama yg dah berkuarga. Cuma satu je jgn lupa juga bagi sedekah kepada org-org susah diluar sana. Dgn bersedekah akan membersihkan rezeki kita. Nak raya ni zakat fitrah pun jgn dilupa. dok seronok shopping raya mugkin ada yg lupa nak bayar zakat fitrah.

Wednesday, August 3, 2011

Bulan yang penuh rahmat dan berkat.

Bulan untuk kita tingkatkan ibadat.

Salam Ramadan kepada semua.

Sunday, July 24, 2011

Semakan Penyata Gaji di Jabatan Akauntan Negara ANM

Dengan perkembangan teknologi internet dan komputer, kakitangan kerajaan kini boleh mencetak sendiri penyata gaji dan penyata tahunan mereka secara online.

Kemudahan online ini mungkin memudahkan golongan muda kakitangan kerjaan, tetapi mungkin agak sukar kepada mereka yg agak senior dan otai-otai. Kerana mereka ni kurang pendedahan berkenaan komputer dan internet.

Disini saya cuba bagi panduan bagaimana menggunakan semakan penyata gaji tersebut.

Pendaftaran

1) Bagi yg pertama kali masuk atau mendaftar.
2) Sediakan no. gaji. (Boleh lihat di slip gaji lama)
4) Cari sebelah kiri lawam web tersebut e-penyata gaji & laporan (Klik daftar masuk)
5) Klik Pertama kali mendaftar.
6) Isikan maklumat yg diperlukan di dalam web tersebut.
7) Daftar - selesai.


Sudah Mendaftar

2) Cari sebelah kiri lawam web tersebut e-penyata gaji & laporan.
3) Daftar Masuk dan isikan maklumat No. K/P dan password anda.
4) Dipaparan profile saya klik Penyata gaji "sendiri".
5) Pilih tahun dan bulan yg dikehendaki kemudian klik "Cari".
6) Klik pada link tersebut.
7) Beri masa utk proses downloud.
8) Akan terpapar slip gaji anda.
9) Slip gaji akan dipaparkan dalam format PDF. Harap PC anda ada perisian Adobe Reader.
10) Selesai.






Tuesday, July 19, 2011

Tuesday, July 12, 2011

Handphone yg pernah aku guna dari 1998



erricsson T28.
Beli tahun 1998
Model Pertama yg aku guna. Mula-mula dapat gaji terus beli. Harga tak ingat agak-agak masa tu 500-600 ratus gak.


Nokia 3310
Beli tahun 2000
Sebab tukar handphone erricsson dah rosak. Beli ni pun harga dalam 300-400 jugak masa tu.
Nokia 6108
Beli tahun 2002
Beli dgn kawan. harga 400.
Masa ni handphone telah berubah bukan sekadar guna utk telefon dan sms tapi siap ada web game dan segala mak nenek lagi la.

Nokia 3660
Sejak 2004 Sehingga sekarang 2011 dan sampai entah bila.
Masih elok dan berfungsi dgn baik.
Beli tahun 2004 harga dlm 900. Kira yg termahal dlm sejarah aku beli handphone mahal mcm ni hehehe... Rasanya handphone ni patut masuk muzium.



P/S: Kalau korang yg kat luar sana mesti guna handphone yg mewah2 dan canggih. Rasa malu lak tunjuk handphone buruk aku tu.


Monday, July 11, 2011

Makan Belut



Korang pernah makan belut atau nama saintifiknya Monopterus albus. Kalau dalam bahasa banjar di panggil walot.
Kalau tgk dari fizikal belut ni nampak macam ular tapi dia bukan spisis ular dia masih diketegorikan sebagai ikan.
Belut ni hidup di dalam air dan selut. (kat sawah banyak la)

Masa aku kecik-kecik dulu rajin tangkap belut guna pancing khas dan bubu. bubu ni buat dari batang paip dan letakkan umpan ikan sepat dalamnya. Nak bagi contoh gambar tak de la pulak hehehe. Waktu lepas org ambik padi kami turun sawah cari lubang-lubang belut.

Kalau yg belum pernah rasa, belut ni macam rasa isi ikan keli.
Belut boleh buat goreng atau buat sup. sama mcm masak ikan keli. Buat laksa pun sedap.

Kat belah utara ni kalau makan laksa ada yg letak belut sebagai bahan utama dlm kuah laksa.

Ada satu forum saya join iaitu forum carigold. seorang rakan dalam forum ni ada pengalaman adik dia yg suka makan belut. Ini saya copy post dari forum tu.

Ini pengalaman benar...apa yang aku lihat pada adik aku...dia memang suka sangat makan belut samada goreng atau masak sup...maklumlah rumah di kawasan sawah padi...bapak aku memang rajin cari belut ni. Kesannya,kulit adik aku ni memang bersih dan licin. Panau ke...kurap ke...ruam2 ke...gatal2 ke...memang tak ada. Senang citer adik aku tak payah pakai apa2 jenis pelembut kulit atau facial foam pun...aku...baru jamah secubit...dah terbayang lain...terus tak jadi makan...tp rasanya manis...rasa lagi sedap dari ikan keli...

Pergi ker forum

Khasiat Belut:

Sekiranya diamalkan memakan belut, ia dikatakan boleh menguatkan daya tahan tubuh, menstabilkan tekanan darah, menghaluskan kulit, mencegah penyakit mata, menguatkan daya ingatan dan membantu mencegah hepatitis. Belut juga kaya dengan lemak, kalsium, vitamin B, Vitamin D dan zat besi. Ramai yang percaya belut boleh membantu mengubati penyakit seperti buah pinggang, lelah, darah gemuruh, lemah tenaga batin dan penyembuhan luka pembedahan.


Jangan geli makan belut ni sebab ia banyak khasiat dan baik utk kulit.

Saturday, July 9, 2011

Bosan dengan masalah line streamyx

Assalammualaikum wbt,

Agak lama tak update blog ni. Bukan sebab sibuk dgn tugas harian tapi disebabkan masalah line internet yg aku gunakan. Semakin hari semakin lembab line streamyx ni entah apa sebab aku pun tak tau. Dah call pihak TM tapi masalah ni tetap berlaku. Macam mana nak selesaikan masalah ni. Ada ke rakan-rakan blogger yg menghadapi masalah yg sama? Jom kita bincang.

Monday, June 27, 2011

Terima Kasih rakan follower blog teratak5

Assalammulaikum wbt,

Rasa bertuah sangat kerana ada juga rakan blogger yg sudi follow blog aku yg tak seberapa ni.
berikut adalah beberapa antara yg dapat saya senaraikan.









Kepada blogger yg lain jemput singgah ke blog mereka.



P/S: Kepada blogger sungguhkawaishop tengok macam menarik je topi utk budak2. InsyaAllah akan saya order satu nanti.

Sunday, June 26, 2011

Cuti-cuti melawat zoo taiping



Pada hari sabtu lepas kami sekeluarga melawat zoo taiping.
Angkut semua anak-anak pergi zoo taiping.
Kalau pergi zoo apa lagi tgk binatang la. Anak aku yg sulung cukup teruja dpt tgk binatang secara dekat. (sebelum ni tgk dalam gambar dgn tv je)

ini ada beberapa koleksi gambar semasa pergi zoo taiping.

Friday, June 24, 2011

Cutest Baby Smiling Contest

Nama Anak: Nur Amna Nafisa bt. Saadon Zubir
Umur: 3 Tahun
Nama Mama: Maziah bt. Abdull Kadar

Dalam dok cari fail lain terjumpa pulak gambar anak aku yg sulung ni. Pastu terus teringat pasal contest yg blog Sinarraudah buat tu apa lagi aku uploudkan dalam blog aku utk join contest tu.
Sekadar memeriahkan suasana je, kalau ada rezeki alhamdulillah..

Blogger lain boleh join kalau berminat. pergi sini


Thursday, June 23, 2011

Lambakan Lelaki Di Pahang

Ketidakseimbangan nisbah bilangan jantina beri implikasi negatif

KUANTAN: Nisbah bilangan jantina yang tidak seimbang di beberapa negeri, termasuk Pahang sehingga menimbulkan fenomena ‘marriage squeeze’, iaitu kekurangan bilangan penduduk dalam kumpulan usia perkahwinan tertentu untuk dijadikan pasangan hidup.
Berasaskan Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia Keempat dan Penemuan Awal Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), menunjukkan bilangan lelaki di negeri terbabit lebih ramai berbanding wanita.

Laporan itu juga menunjukkan bilangan lelaki dalam usia perkahwinan, iaitu 20 hingga 34 tahun ialah 198,600 orang, lebih ramai berbanding 188,900 wanita manakala nisbah 113 lelaki berbanding 100 wanita pada 2010 bagi Pahang, melebihi paras nasional, iaitu 105 lelaki berbanding 100 wanita.

Ketua Pengarah LPPKN, Datuk Aminah Abdul Rahman, berkata ketidakseimbangan nisbah bilangan lelaki dan wanita di Pahang jika dibiarkan akan memberi implikasi dari segi persaingan lelaki untuk mendapatkan pasangan hidup.

“Keadaan ini bukan saja memberi kesan kepada sektor pekerjaan, malah menjejaskan institusi kekeluargaan pada masa akan datang,” katanya selepas menyampaikan taklimat Dasar Keluarga Negara (DKN) & Pelan Tindakan DKN di Wisma Negeri di sini, semalam.
Beliau berkata, tiga punca utama dikenal pasti ialah penghijrahan keluar wanita muda dalam usia perkahwinan secara selektif menyebabkan lelaki terpaksa menunggu lebih lama mendapatkan pasangan, sekali gus menyumbang kepada isu kahwin lewat di kalangan lelaki.

Selain itu, kelahiran bayi lelaki melebihi bilangan jumlah bayi perempuan, iaitu 13,232 berbanding 12,279 pada 2008 dan kemasukan pekerja asing turut memberi kesan dengan nisbah satu warga asing bagi setiap 13 rakyat tempatan dengan jumlahnya 7.5 peratus.

P/S: Faktor pendatang jugak kena ambik kira nisbah 1:13 (warga asing : warganegara)

Monday, June 20, 2011

Selamat Datang - Yatiememories

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Yatiememories kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Kepada blogger yg lain jemput singgah ke blognya disini.

Selamat Datang - littlequeenstory

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Littlequeenstory kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Kepada blogger yg lain jemput singgah ke blognya disini.

Thursday, June 16, 2011

Cutest Baby Smiling Contest

Sekadar suka-suka masuk pertandingan Cutest Baby Smiling Contest yang di anjurkan oleh Sinarraudah.
Jika anda berminat boleh melihat syarat pertandingan di blog Sinarraudah.blogspot.



(Anak kawan)
Nama: Nur Damia Marissa Binti Suhaili
Tarikh Lahir: 31 Julai 2010
Nama Ibunya: Marliyanida Binti Sulaiman

Lagu Kanda Dinda (Atilia & Monoloque)

Cutest Baby Smiling Contest

Jom masuk Cutest Baby Smiling Contest anjuran Sinar Raudah Blogspot.
Baby yg comel akan dapat hadiah istimewa.


Nama: Muhammad Najmie bin Saadon Zubir
Umur: 9 Bulan
Nama Ibunya: Maziah binti Abdull Kadar

Selamat Datang - Chempaka Sari

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Chempaka Sari kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Kepada blogger yg lain jemput singgah ke blog Chempaka Sari disini.

Wednesday, June 15, 2011

Daun Kaduk Mengurangkan Batuk

Ada petua dari mak saya. Daun kaduk kebiasaan org buat makan ulam.
tapi daun kaduk juga boleh mengubati batuk utk kanak-kanak atau bayi.

caranya:

Ambil beberapa helai daun kaduk.
tumbuk daun kaduk sehingga halus sedikit.
ambil sedikit kapur makan. (sedikit sahaja kalau banyak nanti panas pulak kulit bayi tu)
gaulkan kapur makan bersama daun kaduk yg telah ditumbuk dan sedikit air.
sapukan pada bahagian belakang dan dada bayi.

InsyaAllah batuk anak anda berkurangan jika diamal.

P/S: Petua ni saya dah cuba utk anak saya yg baru 9 bulan.


Selamat Datang - Sinar Raudah

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Sinar Raudah kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Kepada blogger yg lain jemput singgah ke blog Sinar Raudah disini.

Selamat Datang - Ninie Dora

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Kisah Ninie Dora kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Kepada yg lain sudi-sudilah menziarahai blog Ninie Dora

Selamat Datang - Golden Rose

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Golden Rose kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Semoga perkenalan ini menjadikan kita lebih akrab.

Tuesday, June 14, 2011

Selamat Datang - Sinar Raudah

Saya mengucapkan terima kasih kepada blogger Sinar Raudah kerana sudi menjadi follower blog Teratak5.

Semoga perkenalan ini menjadikan kita lebih akrab.




P/S Happy posting Happy blogging

Hari Keluarga Kampung Kubang Jambu, Kedah.





Pada 4hb Jun 2011
Kampung Kubang Jambu, Kota Kuala Muda Kedah.
mengadakan Hari Keluarga dan Sukaneka.
Pelbagai acara dan permainan dijalankan.
Sesi pemeriksaan kesihatan, cabutan betuah dan acara sukaneka utk kanak-kanak dan dewasa.

Cukup meriah acara pada hari itu.

Berikut ada sedikit gambar utk dikongsi bersama.






BEN ASHAARI blog

BEN ASHAARI : 5 BLOG PILIHAN HATI


Semoga blog aku tersenarai 5 menjadi pilihan hati Ben Ashaari.

Monday, June 13, 2011

Berkongsi alamat blog anda

Salam sejahtera kepada semua blogger.
memandangkan anda dh sampai ke blog saya ni apa kata korang tinggalkan alamat blog korang di bahagian komen ini dan kita dapat berkongsi blog masing2. Sama2 dapat merasa.
Setiap blog yg saya terima akan saya masukan dibahagian my blog list.

Wednesday, June 1, 2011

Dari sg. petani - KL - Pahang

Pada minggu lepas 27 Mei hingga 1 Jun 2011 kami sekeluarga pergi kenduri sepupu aku di Seri Kundang, Rawang, Selangor. Kenduri tu berlangsung pada 29 Mei. Pada 27hb Mei kami tinggal rumah abang tan di Rumah Kerajaan Jalan Dutamas. Pada 28hb Mei kami pergi tidur rumah abang din di Taman Saujana Indah Sungai Buluh. Lepas kenduri Pada 29hb Mei terus ke Jengka 9 di Pahang tidur rumah bapak mentua, dok sana 2 malam.

Pada 31 Mei balik rumah di sungai petani. Perjalanan dari Jengka 9 ke sungai petani kedah makan masa hampir 8 Jam. itu pun aku bawak slow je. Balik lalu ikut genting jalan pulak bengkang bengkok tu yg bawak slow je.

Apa pun syukur perjalanan kami semua selamat.

Saturday, May 14, 2011

Jadual Kursus Di Giat Mara Prima

Kursus Masakan

Nasi Tomato
Nasi Bukahri
Nasi Ikan

Tarikh: 21 Mei 2011
Tempat: Giat Mara Prima, Kepala Batas.
Masa: 9.00 Pagi

Bayaran Rm30

Yg berminat sila hubungi Giat Mara Prima Kepala Batas.

Kursus Masakan Lauk Ala-ala nasi kandar





Pada hari sabtu 7 Mei 2011 aku menghadiri kursus masakan lauk ala-ala nasi kandar,anjuran Giatmara Prima Tasik Gelugor, KepalaBatas, Penang.

Memang menarik kursus masak ni. Kami diajar cara masak lauk ala-ala nasi kandar.

Antara jenis lauk yg diajar pada hari tu.

Telur dadar.
Daging Masak hitam
Ayam masak madu
Ayam masak berempah.

Memang berbaloi kalau korang hadir kursus ni. bayaran kursus cuma Rm30 je.
Tunjuk ajar yg dibuat memang jelas.

Kepada yg berminat boleh hubungi Giatmara Prima Tasek Gelugor, Kepala Batas, Penang.

InsyaAllah jika kelapangan aku akan masukkan semua resepi masakan lauk mamak dalam blog ini. Harap anda setia menanti.

Monday, April 25, 2011

Wangian Kereta Jenama Carsemerbak




Salah satu keluaran terbaru produk Semerbak iaitu CarSemerbak.
Mempunyai isipadu 5ml dan 7ml untuk setiap botol.
Jenis harumannya pula lebih kepada bunga-bungaan dan alam semula jadi.

Cara penggunaannya :
1. Buka penutup luar (kayu)
2. Buangkan penutup kedua (didalam-plastik)
3. Tutup semula penutup kayu
4. Tonggengkan (terbalikkan) botol dan goncang-goncang
5. Gantungkan pada cermin pandang belakang kenderaan anda atau letak mana-mana tempat yang sesuai.
6. Selepas 5 minit, Start your Engine! dan pasang aircond…
7. Emmmm… nikmati bau kesegarannya…! (wangian akan meresap pada kayu dan mengeluarkan bau yang betul-betul Semerbak!)

Berminat? KLIK di bawah & anda berpeluang mendapatkan sampel PERCUMA sementara stok masih ada

Saturday, April 23, 2011

Manisan Stevia pengganti manisan tebu

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ni nak bercerita tentang satu jenis tumbuhan yg boleh menggantikan gula tebu iaitu Stavia atau nama saintifik Stevia rebaudiana

Ini adalah info berkenaan tumbuhan Stevia yg di copy daripada melur.com.

Nama Tempatan:Stevia
Nama Saintifik:stevia rebaudiana
Nama Lain:Teh manis,sweet leaf of Paraguay, caa-he-éé, kaa jheéé, ca-a-jhei, ca-a-yupi, azucacaa, eira-caa, sinonim: Eupatorium rebaudianum capim doce, erva doce, sweet-herb, honey yerba, honeyleaf, yaa waan, candy leaf, sugarleaf
Famili:Astereacea
Lokasi dijumpai:Tumbuhan di Melur
Asal:Paraguay

keterangan:

Stevia merupakan genus yang terdiri daripada 150 spacis herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea).Ia merupakan tumbuhan yang berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika selatan dan Amerika tengah.Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis ialah stevia dari spesis rebaudiana.

Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut.Untuk menanamnya , medium yang digunakan ialah dari jenis poros supaya tiada air yang akan bertakung selepas ia disiram.Tumbuhan ini memerlukan air yang mencukupi dan perlu disiram 2 kali sehari dalam cuaca panas. Ia akan cepat kering dan mati jika kekurangan air.Daunnya berbentuk bujur .Batanya halus dan bergerutu.Dalam keadaan optimun stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter atau lebih.Ia mengeluarkan bunga kecil berwara putih.Bentuk bunganya menyerupai bunga-bunga aster yang lain, cuma saiznya kecil.Bunga ini akan menghasilkan biji benih apabila matang.Pembiakannya selalunya menggunakan keratan batang.Keratan batangnya mudah mengeluarkan akar.Walaupun ia boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar percambahan biji benihnya amat rendah sehingga ia jarang dibiakkan dengan menggunakan biji benih.

stevia telah digunakan sebagai pemanis semulajadi oleh masyarakat di brazil dan paraguay sejak beratus-ratus tahun dahulu lagi.Ia mula digunakan oleh kaum red Indian Guarani di paraguay sejak 1500 tahun yang silam. Ia digunakan terutamanya untuk memaniskan teh yerba mereka.Selain daripada itu ia juga digunakan untuk memaniskan makanan mereka.Mereka juga menggunakan stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.

kegunaan:

kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke asia.Walaubagaimana kajian terhadap stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh yerba yang kelat.Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay bernama Moises S. Bertoni yang kemudiannya menulis antara artikel-artikel awal mengenai stevia pada awal kurun ke 19.

Ciri paling unik mengenai stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori.Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap stevia. Kajian terhadap kandungan toksidnya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid tidak toksid.Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel, ia juga tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan.Walaubagaimanapun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan stevia.Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.

Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 mendapati steviosid berkeupayaan untuk menurunkan tekanan darah pada tikus.Daripada penemuan ini, satu lagi ujian dilakukan pada tahun 2000.Kali ini subjeknya merupakan 106 orang berbangsa cina (lelaki dan perempuan) yang mengalami penyakit darah tinggi. 60 subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg steviosid 3 kali sehari.Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali selama satu tahun. Selepas 3 bulan , tekanan darah sistolik dan diastolik telah menurun dengan ketara dan kesannya berkekalan sepanjang tahun.Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan altenatif atau suplemen untuk pesakit darah tinggi. Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid yang terdapat dalam stevia.Mereka juga mengkaji kesan terhadap pengeluaran glukos terhadap glikosid, steviol, isosteviol dan glukosilsteviol.steviol didapati tidak menghasilkan glukos. pada tahun 2000 juga, Para pengkaji di Denmark telah menjalankan satu kajian yang menunjukkan tindakan hipoglisemik in vitro yang dilakukan oleh steviosid dan steviol adalah hasil daripada keupayaan kedua-duanya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta.Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi agen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.

Stevia juga digunakan sebagai tonik untuk jantung.Ia berfungsi dengan cara menstabilkan tekanan darah, ia juga menstabilkan degupan jantung.Kajian tentang ini telah dilakukan pada tahun 1978 terhadap tikus.

Kini, berjuta-juta pengguna di Brazil dan jepun telah menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semulajadi.Ia telah diluluskan sebagai perisa makanan selama hampir 20 tahun.Jepun merupakan pengguna yang paling besar didunia dan stevia digunakan untuk memaniskan hampr kesemua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.Syarikat besar seperto coca cola juga menggunakan ekstrak stevia sebagai gantian kepada NutaSweet dan sakarin untuk produk mereka yang dipasarkan di jepun, brazil dannegara-negara lain dimana stevia merupakan pemanis yang diluluskan.

Walaubagaimanapun Di As , stevia merupakan bahan larangan yang tidak boleh digunakan terhadap produk makanan.Ini mungkin kerana monopoli pengeluar pemanis tanpa kalori sintetik yang terdapat di sana.

Antara ciri-ciri stevia ialah:

1.pemanis semulajadi
2.menurunkan kadar gula dalam darah.
3.Melawaskan kencing
4.Menurunkan tekanan darah.
5.membunuh bakteria
6.membunuh kulat
7.membunuh virus
8.Mengurangkan keradangan
9.Alat bantu untuk menurunkan berat badan.

Dos yang biasa digunakan dan dicadangkan untuk penggunaan stevia ini 1/4 sudu makan daunnya yang telah dihancurkan digunakan untuk menggantikan 1 sudu makan gula biasa.