Saturday, August 11, 2012

Resepi Maulah Ikan Wadik


1. Ikan sapat.ikan kalik.ikan haruan. di basuh bersih2
2. Dipaja hulo barang dua tiga hari supaya ikan tu kacut.
3. Disanga baras hingga kakuningan dan ditumbuk atawa digiling.jangan terlalu lumat.
4. Ambil guri haloi atawa tuppeware.
5. Dibawah sekali andaki garam kasar awan asam kaping (asam galuggor) imbah tu disusun ikan yg dah di paja tu'tik. taburkan jua baras sanga yg siap ditumbuk tadih. dah siap satu susunan taburkan balik garam, asam,baras sanga.
6. Buat baselang seli.
7. Banyu ikan ba'paja tu djarang dingin akan hanyar di tuang . jangan terlalu banyak banyu nya. sikit haja.

perhatian.
garam kasar awan asam kaping biar banyak. kalo kuarang ikan babau harok. kada harum kina.
selamat mancuba. 

P/S: Ini adalah bahasa org banjar.
Kredit utk RATUDUYUNG Link MYPBM

1 comment:

  1. 1. Ikan sapat.ikan kalik.ikan haruan. di basuh LANGIS LANGIS
    2. Dipaja hulo barang dua tiga hari supaya ikan tu kacut.
    3. Disanga baras hingga kakuningan dan ditumbuk atawa digiling.jangan lumat BANAR.
    4. Ambil guri haloi atawa tuppeware.
    5. Dibawah sekali andaki garam kasar awan asam kaping (asam galuggor) imbah tu disusun ikan yg dah di paja tu'tik. taburkan jua baras sanga yg siap ditumbuk tadih. dah siap satu susunan taburkan balik garam, asam,baras sanga.
    6. ULAH baselang seli.
    7. Banyu ikan ba'paja tu djarang dingin akan hanyar di tuang . jangan terlalu banyak banyu nya. sikit haja.

    perhatian.
    garam kasar awan asam kaping biar banyak. MUN kuarang ikan babau harok. kada harum kina.
    selamat mancuba.

    little corrections to share

    ReplyDelete